Forum για την πόλη

Παπάγου Χολαργού

ΟΧΙ στο πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων

16/04/2019
Τελευταία ενημέρωση: 15/04/2019 20:13


Έχουμε ενημερωθεί ότι το ελληνικό κράτος παραχωρεί εκτάσεις σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Συγκεκριμένα, στις εταιρείες ExxonMobil, Total, Energean, ΕΛ.ΠΕ., Edison και Repsol παραχωρούνται χερσαίες εκτάσεις 17.000 τ.χλμ. στην Ήπειρο και στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και θαλάσσιες εκτάσεις περίπου 60.000 τ.χλμ. που ξεκινούν από τις θάλασσες της Κέρκυρας και φτάνουν στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Επίσης, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για επιπλέον θαλάσσιες περιοχές συνολικής έκτασης 32.000 τ.χλμ.

Οι εν λόγω περιοχές έχουν ιδιαίτερα γεωγραφικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά (η ελληνική τάφρος με τα μεγαλύτερα βάθη της Μεσογείου και το ελληνικό τόξο, που είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης) και περιλαμβάνουν πολλά και διαφορετικά οικοσυστήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις ελληνικές θάλασσες απαντώνται ορισμένα από τα πλέον σπάνια και απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας της Μεσογείου (πτεροφάλαινες, φυσητήρες, ζιφιοί, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, μεσογειακές φώκιες) και για κάποια από αυτά, οι περιοχές αυτές αποτελούν ορόσημο για τη διατήρηση τους. Μάλιστα, 56 προστατευόμενες περιοχές βρίσκονται εξ’ ολοκλήρου και 136 προστατευόμενες περιοχές βρίσκονται μερικώς μέσα στα χερσαία και θαλάσσια “οικόπεδα” που προορίζονται για έρευνες/εξορύξεις.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, τα νερά της Ηπείρου και οι θάλασσες του Ιονίου και της Κρήτης ήταν ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής. Μέχρι και σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, είναι μέρη γνωστά ανά την υφήλιο για το φυσικό τους κάλλος και οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές.

Γνωρίζοντας ότι οι συνέπειες των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο φυσικό περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες, ως πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε να πάρουμε τέτοιο ρίσκο.

H διεθνής επιστημονική κοινότητα (IPCC) προειδοποιεί ότι αν μας ενδιαφέρει η διατήρηση της ζωής στον πλανήτη θα πρέπει όχι μόνο να σταματήσουμε κάθε νέα εξόρυξη υδρογονανθράκων αλλά να απεξαρτηθούμε γρήγορα από τα ορυκτά καύσιμα. Πριν λίγο καιρό, 200 χώρες –συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- συμφώνησαν να περιορίσουν στο μισό τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2030 και να τις εκμηδενίσουν ως το 2050 (Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή). Κάθε σχέδιο για νέες έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις ανάγκες των καιρών.

Με το παρόν ψήφισμα δηλώνουμε την αντίθεσή μας  στα παρωχημένα σχέδια για παραχώρηση θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων σε πετρελαϊκές εταιρείες και ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση  να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να εγκαταλείψει οριστικά το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Υπόγραψε το ψήφισμά μας και βοήθησέ μας να σταματήσουμε το προσχεδιασμένο έγκλημα:

ψήφισμά



Περισσότερα για το θέμα: Save Greek Seas

Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων

Fossil Free Corfu

ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ STOP! – ΠΡΕΒΕΖΑ

SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ