Forum για την πόλη

Παπάγου Χολαργού

Πολιτική εκδήλωση: 'Κοινωνική πολιτική και τοπική αυτοδιοίκηση'

07/05/2019
Τελευταία ενημέρωση: 07/05/2019 12:47


Αύριο Τετάρτη 08/05 στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο Αμαρουσίου

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να μας πείσει ότι ζούμε πλέον στην «μεταμνημονιακή περίοδο», ότι μειώθηκε η ανεργία και η φτώχεια, η ελληνική κοινωνία βιώνει μια εντελώς διαφορετική καθημερινή πραγματικότητα. Τα στατιστικά στοιχεία που γέννησε η κρίση και η παγίωση της μνημονιακής "κανονικότητας" είναι αδιαμφισβήτητα και ιδιαίτερα σκληρά μιας και οι αριθμοί αναφέρονται σε ανθρώπους.

Το κράτος σήμερα αναλαμβάνει να διατηρήσει τους στοιχειώδους όρους διαβίωσης των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων, κάνοντας διαχωρισμούς σε "απλούς" και "ακραία" φτωχούς, διασφαλίζοντας μόνο τα αναγκαία για την επιβίωσή τους και την διατήρηση της εργατικής τους δύναμης.

Η σημερινή κυβερνητική πολιτική φροντίζει συνεχώς να καταπιέζει πλατιά κοινωνικά στρώματα, σπρώχνει τα όρια της κοινωνικής προστασίας συνεχώς προς τα κάτω, διαιρώντας το λαό σε δικαιούχους και μη δικαιούχους, ενώ έχει μετατρέψει τον κρατικό μηχανισμό σε έναν σκληρό μηχανισμό επιτήρησης και καταστολής.

Σε αυτό το τοπίο της απορρύθμισης της εργασίας και των κοινωνικών παροχών ο ρατσισμός και ο φασισμός αποτελούν έναν βασικό κίνδυνο, καθώς οι πληττόμενοι βλέπουν την αιτία των προβλημάτων τους στους/τις μετανάστες/τριες κι όχι στο βασικό υπαίτιο, τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση διακηρύττει ότι μόλις απελευθερώσει το τέρας της αγοράς όλα θα πάνε καλύτερα. Εμείς όμως ξέρουμε ότι οι «αρετές» της ελεύθερης αγοράς είναι τα προβλήματα της δικής μας καθημερινότητας.

Με τον Καλλικράτη μεταφέρθηκαν πλήθος αρμοδιότητες κοινωνικής πολιτικής στους ΟΤΑ με το σκεπτικό ότι βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο επίπεδο του προβλήματος, χωρίς όμως να μεταφερθούν και οι αντίστοιχοι πόροι. Όμως η οικονομική κρίση και κυρίως οι πολιτικές λιτότητας εμπόδισαν συνολικά την εφαρμογή του και ειδικότερα την εφαρμογή κάποιας σοβαρής κοινωνικής πολιτικής στο επίπεδο των δήμων. Το κεντρικό κράτος αφαιρεί πόρους από την ΤΑ αντί να προσθέτει και αποχωρεί από τις υποχρεώσεις του, τόσο από αυτές που δημιουργούνται από την ίδια την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής όσο και από αυτές που προκύπτουν από τον συντονιστικό και διαλειτουργικό του ρόλο. Οι ΟΤΑ απλά αποδέχθηκαν την μεταφορά ευθυνών χωρίς σοβαρή αντίδραση στη θεσμική ανατροπή που επιχειρήθηκε.

Οι προτάσεις μας σε επίπεδο χρηματοδότησης, στελέχωσης των δομών με εργαζόμενους/ες με σταθερή και μόνιμη εργασία, καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στον κόσμο της εργασίας σε τοπικό επίπεδο, χαρτογράφηση των κοινωνικών αναγκών σε τοπικό επίπεδο, αυτοοργάνωση και συμμετοχή μέσω δικτύων αλληλεγγύης, διαδημοτικές συνεργασίες καθώς και η ισότιμη πρόσβαση και καθολικότητα των κοινωνικών δικαιωμάτων είναι πιο επίκαιρες και αναγκαίες από ποτέ.

Εισηγητές/τριες:

Ζήκας Περικλής, επικεφαλής δημοτικής παράταξης "Δίκτυο Πολιτών Χολαργού - Παπάγου"

Σταύρου Πέτρος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του δημοτικού σχήματος "Φυσάει κόντρα στην Αγία Παρασκευή"

Κιτσάκη Χριστίνα, υποψήφια δημοτική σύμβουλος της δημοτικής παράταξης "Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι"

• Θα ακολουθήσει συζήτηση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ