Forum για την πόλη

Παπάγου Χολαργού

Ανακοίνωση του Δικτύου Πολιτών Χολαργού - Παπάγου για τις πρόσφατες επιθέσεις των ΜΑΤ στις πλατείες

12/05/2020
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2020 13:18


Ανακοίνωση εξέδωσε το «Δίκτυο Πολιτών Χολαργού – Παπάγου» σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων καταστολής στις πλατείες Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή και Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης :

Οι Δημόσιοι χώροι δεν ανήκουν στην κυβέρνηση, στα ΜΑΤ, στους Δημάρχους και στους επιχειρηματίες, αλλά στους πολίτες

Την προηγούμενη εβδομάδα παρακολουθήσαμε τις πρωτοφανείς, τουλάχιστον για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, επιθέσεις των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων καταστολής σε δύο πλατείες, με προσχηματικές αιτιάσεις και υποτιθέμενη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ (πρώην ΔΕΛΤΑ) έκαναν έφοδο στις δύο πλατείες με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, κυνηγώντας και χτυπώντας όσες /όσους βρίσκονταν στις πλατείες και στους γύρω δρόμους.

Οι επιθέσεις έγιναν επιλεκτικά στις δύο πλατείες (πλατεία Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή στις 5/5 και πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη στις 9/5), ενώ σε άλλα μέρη της Αττικής, που είχαμε παρόμοια ή και ακόμη μεγαλύτερης έκτασης φαινόμενα συνωστισμού (όπως π.χ. στο Παγκράτι, τη Ν. Σμύρνη, το Λυκαβηττό, την Ηλιούπολη, το Χαλάνδρι, το Μπουρνάζι, την παραλία Φαλήρου, κ.α.) δεν έγιναν αντίστοιχες έφοδοι.

Ανάλογα φαινόμενα συνωστισμού είχαμε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά δεν είχαμε αστυνομικές επεμβάσεις εκκένωσης των δημόσιων χώρων.

Οι δύο πλατείες που βρέθηκαν στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής, αποτελούν στέκια της νεολαίας, αλλά παράλληλα είναι μεταξύ των χώρων που επιχειρηματικά συμφέροντα εποφθαλμιούν για εκμετάλλευση.

Την Παρασκευή 8/5/2020, τρεις μέρες μετά την έφοδο των ΜΑΤ στην Πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε μεταξύ άλλων, για το ζήτημα των συναθροίσεων στις πλατείες : «…είμαι βέβαιος ότι η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να είναι κοντά στους πολίτες, όπως ήταν αυτούς τους δυο μήνες, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του καθενός, με φιλική διάθεση, με συμβουλές, έτσι ώστε όλοι μαζί να περάσουμε και το δεύτερο βήμα μέχρις ότου, τελικώς μπορέσουμε να εξαφανίσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό που είναι μπροστά μας» http://www.mopocp.gov.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=7090&Itemid=699&lang

Την επόμενη μέρα (9/5) και σε πλήρη αναντιστοιχία με τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι δυνάμεις των ΜΑΤ και ΔΡΑΣΗ έκαναν έφοδο στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, προκαλώντας ακόμη και τραυματισμούς και κάνοντας συλλήψεις. Εκτός και αν, για την κυβέρνηση και τον υπουργό, το ξύλο, οι τραυματισμοί και οι συλλήψεις συνιστούν «σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του καθενός, με φιλική διάθεση, και συμβουλές».

Τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στις πλατείες και φυσικά θα έπρεπε να αποφευχθούν, είναι απότοκα της ψυχολογικής κόπωσης από τον πολυήμερο εγκλεισμό της καραντίνας, που επηρέασε εύλογα, σε μεγαλύτερο βαθμό τη νεολαία, αλλά οφείλονται και στο ότι οι εναπομείναντες ελεύθεροι δημόσιοι χώροι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών (τα άλση και τα πάρκα μέχρι τώρα ήταν κλειστά).

Τις επιπτώσεις στην ψυχολογία της νεολαίας από τον εγκλεισμό, τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες, αλλά και τον ορθό τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης επισημαίνει σε ανακοίνωση-οδηγία του ο ΕΟΔΔΥ: https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2020/Covid19_20_05_06_7.2_Symvoules_endynamosis.pdf

Η μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν αντιμετωπίζεται με επεμβάσεις άγριας καταστολής, αλλά με καμπάνιες ενημέρωσης, όπως εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη, με σεβασμό στους πολίτες και τις ανάγκες τους, που δεν μπορεί να θυσιάζονται για τα όποια επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αντί όμως για καμπάνια ενημέρωσης, παρακολουθούμε να εξελίσσεται μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Γίνεται έτσι ολοφάνερη η «χρησιμότητα…!!» των 11 εκατομμύριων ευρώ που δόθηκαν σκανδαλωδώς από την κυβέρνηση στα κανάλια, για τη δήθεν «ενημέρωση των πολιτών».

Η συντονισμένη «εκστρατεία» γίνεται με πρόσχημα την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά με απώτερο σκοπό την παραχώρηση των δημόσιων χώρων σε ιδιώτες επιχειρηματίες για να «απλώσουν» παντού τραπεζοκαθίσματα.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τη ρύθμιση που προωθεί αύριο στη Βουλή, «τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν έως και να διπλασιάσουν το χώρο που διαθέτουν έως σήμερα, προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της χαμένης χωρητικότητάς τους», https://www.in.gr/2020/05/09/greece/ti-tha-provlepei-rythmisi-gia-ta-trapezokathismata-ti-tha-isxysei-ta-dimotika-teli/, εκτοπίζοντας ουσιαστικά τους πολίτες και ειδικά τη νεολαία από τους δημόσιους χώρους, αλλά και δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Όμως, οι Δημόσιοι χώροι δεν ανήκουν στην κυβέρνηση, στα ΜΑΤ, στους Δημάρχους και στους επιχειρηματίες, αλλά στους πολίτες και οφείλουμε να τους διατηρήσουμε ελεύθερους.

Η συντονισμένη «εκστρατεία» δεν έχει όμως μόνο αυτό το στόχο. Στοχοποιεί ξεκάθαρα τη νεολαία, αλλά και ολόκληρους πολιτικούς χώρους. Στην παρούσα φάση η υγειονομική κρίση έχει αποσοβηθεί, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγαλύτερη κρίση, οικονομική και κοινωνική. Φροντίζουν, λοιπόν, να επιτεθούν, δυσφημήσουν, ενοχοποιήσουν και καταστείλουν «προληπτικά» τους χώρους που θα πρωτοστατήσουν στις αντιδράσεις ενάντια σε όσα η κυβέρνηση υλοποιεί ή σχεδιάζει για τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς και τις συντάξεις, το σύστημα Υγείας, την εκπαίδευση, το περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους, κ.α.

12/05/2020
Η Συντονιστική Επιτροπή
του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ
Χολαργού-Παπάγου