Forum για την πόλη

Παπάγου Χολαργού

Το φιάσκο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και το ¨lockdown¨ των δικαιωμάτων

17/11/2020
Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2020 10:53


“Το φιάσκο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και το “lockdown” των δικαιωμάτων” είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε σήμερα το «Δίκτυο Πολιτών» παρεμβαίνοντας στη συγκυρία. Η εκτενής ανακοίνωση αναφέρεται στις πρωθυπουργικές και κυβερνητικές επιλογές και ευθύνες για τις ανεπαρκείς και μη αποτελεσματικές πολιτικές και πρακτικές αντιμετώπισης της πανδημίας και της κρίσης, την περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, την κοινωνική ενοχοποίηση, τη διευρυμένη καταστολή, με αποκορύφωμα την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Η ατομική ευθύνη του Πρωθυπουργού και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης

Η εμμονική άρνηση του Πρωθυπουργού να αναθεωρήσει το ιδεολογικό πλαίσιο εντός του οποίου χαράσσει τις κυβερνητικές πολιτικές, ώστε να προασπίσει αποτελεσματικά την κοινωνία μας από την πανδημία και τις επιπτώσεις της, κατέστη για πολλοστή φορά εμφανής.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, κληθήκαμε να δεχθούμε παθητικά την υποχώρηση κάποιων δικαιωμάτων και ελευθεριών μας, ως αναγκαίο κακό που πρέπει να υποστούμε, για να παραμείνουμε ζωντανοί, και ανταποκριθήκαμε, προκειμένου να δώσουμε χρόνο στην κυβέρνηση να οργανώσει την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτή η αρχική, θεωρητικά προσωρινή, περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών εξελίχθηκε σταδιακά σε μόνιμη, και επεκτάθηκε σε περιστολή ολοένα και περισσότερων ατομικών ελευθεριών, παράλληλα με μια επιχείρηση μαζικής κοινωνικής ενοχοποίησης.

Στις 30/06/2020 (https://eody.gov.gr/0630_briefing_covid19/) σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, είχαμε μόνο 20 νέα κρούσματα και ένα (1) θάνατο. Στις 30/09/2020, παρά την υποκαταγραφή λόγω μη διεξαγωγής μαζικών τεστ, πάλι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/0930_briefing_covid19/), είχαμε 354 νέα κρούσματα και τρεις (3) θανάτους. Ένα μήνα μετά, στις 31/10/2020, (https://eody.gov.gr/20201031_briefing_covid19/) πάλι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είχαμε 2056 νέα κρούσματα και έξι (6) θανάτους.

Και ενώ αυξάνει σταθερά και αμείλικτα ο αριθμός των οικογενειών που χάνουν τους αγαπημένους τους από τον κορονοϊό και βυθίζονται καθημερινά στο πένθος, η κυβέρνηση αντιδρά σπασμωδικά στα διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ. Έγινε φανερό πως δεν είχε, ούτε έχει, αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και της κρίσης. Καταφεύγει συνεχώς σε νέα μέτρα, που αποδεικνύονται ανεπαρκή, «αυτοσχεδιάζοντας» κάθε εβδομάδα.

Σε όλο αυτό το διάστημα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επέλεξε να μην ενισχύσει ουσιαστικά και μόνιμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την Παιδεία, να μην πάρει μέτρα βελτίωσης, ενίσχυσης και αναβάθμισης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, να μην πάρει μέτρα ελέγχου των συνθηκών εργασίας, ώστε οι χώροι εργασίας να μην γίνονται πεδία διασποράς μαζικού θανάτου, να μην προστατεύσει με επιδημιολογική επιτήρηση τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, να μην πάρει μέτρα αποσυμφόρησης των στρατοπέδων, των καταυλισμών προσφύγων και των φυλακών.

Προφανώς για την κυβέρνηση και τους θεσμικούς υποστηρικτές της, όλα αυτά δεν συνιστούν «λόγο δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας».

Αντιθέτως, φαίνεται να αποτελούν «λόγο δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας» η αδρή ενίσχυση των ιδιωτών κλινικαρχών, των ιδιωτικών καναλιών και Μέσων Ενημέρωσης, των μεγαλοξενοδόχων, & σία, και φυσικά η αναστολή συνταγματικά κατοχυρωμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων, και η καταστολή όσων διαμαρτύρονται για όλα αυτά.

Αποτελεί επίσης «λόγο δημοσίου συμφέροντος» για την κυβέρνηση, να αφήνει απροστάτευτους την πλειονότητα των μακροχρόνια ανέργων και τους αδήλωτους εργαζόμενους και να δίνει πενιχρά επιδόματα σε όσους είναι σε αναστολή εργασίας.

Ο Υπουργός (Αστυνομικής Αυθαιρεσίας) κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Όποιος διασκεδάζει, πίνει, τρώει, χωρίς να τηρεί τα μέτρα, σκάβει τάφους. Όποιος μαγαζάτορας σκέφτεται την είσπραξη της τελευταίας μέρας και παρανομεί, σκάβει τάφους». https://www.youtube.com/watch?v=cUt3fxjiQbM

Κύριε Πρωθυπουργέ & κύριε Υπουργέ, όποια κυβέρνηση δεν παίρνει ή αρνείται εμμονικά να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, και αρκείται σε  ημίμετρα, «σκάβει νεκροταφεία». Αυτό σίγουρα δεν συνιστά «λόγο δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας». Συνιστά έγκλημα!
Σήμερα, καλούμαστε να δεχθούμε περαιτέρω συρρίκνωση των δικαιωμάτων και ελευθεριών μας και ταυτόχρονα μας επιρρίπτεται ένα δυσανάλογο μερίδιο ευθύνης για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η περιστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών και η καταστολή, παρουσιάζεται συνεχώς, με τη «βοήθεια» και της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων (που τελεί υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά με ιδιότυπη ασυλία στην κριτική), ως η αναπόφευκτη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η καταστολή ανάγεται, τελικά, σε κομβικό εργαλείο διαχείρισης της συγκυρίας και ουσιαστικά μέσο για την ανενόχλητη νομοθέτηση και εφαρμογή προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων και σχεδιασμών.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα της μόνιμης επιβολής καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, κάνοντας χυδαία εκμετάλλευση και εκβιάζοντας με την πανδημία. Από την ήδη αντιδημοκρατική και αντικοινωνική διακυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) πέρασε σε διακυβέρνηση με ΦΕΚ του αρχηγού της αστυνομίας.

«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν…»

Κοιμηθήκαμε στο 2020 και ξυπνήσαμε στο «1967». Την 15η Νοεμβρίου 2020 η Βουλή υποκαταστάθηκε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος αποφάσισε καθολική απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια (ΦΕΚ Β 5047/2020). http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wHUdWr4xouZundtvSoClrL8AT60Ad5hJir3U4LPcASlceJInJ48_97uHrMts-zFzeyCiBSQOpYnTy36MacmUFCx2ppFvBej56Mmc8Qdb8ZfRJqZnsIAdk8Lv_e6czmhEembNmZCMxLMtbB_oKjNWg4ZZhv60C8yvhJ7U5M_lgXtHIZQBml9RKb5. Προφανώς καθ’ υπαγόρευση του Υπουργού (Αστυνομικής Αυθαιρεσίας).
Πρόκειται δηλαδή για καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος. Καθολική αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, έχει γίνει ξανά στο παρελθόν μόνο στην επτάχρονη χούντα. Την 21ην Απριλίου 1967 ημέρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών και στις 17 Νοέμβρη 1973 ημέρα εισόδου του άρματος μάχης στο Πολυτεχνείο και της επαναφοράς σε ισχύ του στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία.

Καθολική αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, σύμφωνα με το άρθρο 48 του Συντάγματος, μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση της κήρυξης κατάστασης πολιορκίας και μόνο με απόφαση της Βουλής. https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-50/

Όσο δεν έχει κηρυχθεί κατάσταση πολιορκίας, ο κόσμος έχει δικαίωμα να διαδηλώσει τηρώντας φυσικά αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

Η Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων

Καταπέλτης για την κυβέρνηση η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων σχετικά με την απόφαση απαγόρευσης: https://ende.gr/%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b8%cf%81%ce%bf%ce%b9%cf%83%ce%b5%cf%89/

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός  Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί».

Η ουσία και η πολιτική βαρύτητα της ανακοίνωσης δεν αναιρείται από την έωλη απόφαση του ΣτΕ.

«Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις…»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στη Βουλή: «Τα αμυντικά σχέδια που δοκιμάσαμε απέτυχαν γιατί προδόθηκαν από κάποιους. Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες μεταφοράς του ιού. Βασική εστία διασποράς του ιού σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων».

https://twitter.com/amna_news/status/1326821469310099456

Αυτά που προσφέρει σε αφθονία ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στους νέους είναι συνεχής στοχοποίηση, υποτίμηση και καταστολή. Ούτε Παιδεία, ούτε περίθαλψη, ούτε εργασία, ούτε ασφάλιση, ούτε επαρκή ΜΜΜ, ούτε παρόν, ούτε μέλλον.

Όχι, αυτό δεν το είπε (ακόμη) η Κεραμέως….

«…Των εριτίμων κυριών και δεσποινίδων, η ατιμέλεια προκαλεί αποστροφήν. Ούτω, έτι πλέον το καπνίζειν υπό των γυναικών, το μινιφουστοφορείν, το οφρυοβλεφαρογράφειν σκορπίζουν αηδίαν, διότι το Εκπαιδευτήριον δεν είναι αίθουσα ντιορικών επιδείξεων αλλά ιερά Κιβωτός θείων λειτουργημάτων», αλλά ο επιθεωρητής εκπαίδευσης της χούντας.

Η κυρία Κεραμέως έκανε / κάνει χειρότερα πράγματα :

- Δήλωσε, απειλώντας τους μαθητές : «Όσοι συμμετέχουν στις καταλήψεις θα παίρνουν απουσίες στην τηλεκπαίδευση».

- Αγνόησε τα αιτήματα / προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία (μικρότερα τμήματα, αξιοποίηση υφιστάμενων αιθουσών, μαζικά τεστ κ.λπ.).

- Απαξίωσε τους εκπαιδευτικούς και τα συλλογικά τους όργανα, οργανώνοντας «ετσιθελικά», στις 7/11/2020, εκλογική διαδικασία-παρωδία, επιδιώκοντας να ρυθμίσει μονομερώς, τον τρόπο εκπροσώπησής τους στα υπηρεσιακά συμβούλια. Παρά δε την συντριπτική αποχή (92% στους περίπου 170.000 εκπαιδευτικούς) από τη διαδικασία, δήλωσε αλαζονικά: "Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ηλεκτρονική διαδικασία εκλογών..... από 13.168 ψηφοφόρους".

- Συνεχίζει να νομοθετεί αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις (αύξηση μαθητών στο τμήμα, τράπεζα θεμάτων, κατάργηση σημαντικών μαθημάτων, ταξικός διαχωρισμός σχολείων κ.ά.) εκμεταλλευόμενη την πανδημία.

Η απαγόρευση της πορείας

Η απαγόρευση της πορείας της 17ης Νοέμβρη αφορά μόνο κατ’ επίφαση τη μη διασπορά του covid-19. Ο στόχος είναι η εφαρμογή μέτρων καταστολής χωρίς προηγούμενο και η εκμετάλλευση της συνθήκης της πανδημίας, με σκοπό να λυγίσουν κάθε φωνή και δύναμη αντίστασης, τόσο σε επίπεδο ατομικό, όσο και σε συλλογικό.

Το σκηνικό για ακόμη ένα επεισόδιο άγριας καταστολής έχει στηθεί.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Ξέρουμε ότι μισείτε το συμβολισμό του Πολυτεχνείου.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έσπασε το φόβο της καταστολής της εξουσίας.

Δυστυχώς για σας, ό,τι και αν κάνετε, δεν έχετε το πολιτικό ανάστημα για να μπορείτε να σβήσετε αυτό που συμβολίζει το Πολυτεχνείο.

Το Πολυτεχνείο Ζει !!

Θα φροντίσουμε κι εμείς γι’ αυτό.

17/11/2020

Η Συντονιστική Επιτροπή

του Δικτύου Πολιτών Χολαργού-Παπάγου