Forum για την πόλη

Παπάγου Χολαργού

Εκδήλωση για τη σεξουαλική παρενόχληση τους χώρους εργασίας

26/02/2021
Τελευταία ενημέρωση: 26/02/2021 17:27


Η συλλογικότητα «Αντίλογος» (εργαζόμενοι του Υπουργείου Εργασίας) οργανώνει διαδικτυακή συζήτηση, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021, στις 7 μ.μ. με θέμα:

«Σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας: Αντικρίζοντας την κορυφή του παγόβουνου».

 

Η  εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στον ακόλουθο σύνδεσμο :

https://www.facebook.com/AntiLogos/photos/a.509293869595378/1028109897713770

 

Το σαρωτικό κύμα καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση σε χώρους εργασίας με ιδιαίτερη προβολή (αθλητισμός, θέατρο, μουσική) ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την κουλτούρα βίας κατά των γυναικών που επικρατεί στους χώρους εργασίας. Σε μια σχέση εξάρτησης και εξουσίας οι γυναίκες υφίστανται πολλαπλές μορφές σεξιστικής συμπεριφοράς και για χίλιους λόγους δεν μπόρεσαν μέχρι τώρα να αναμετρηθούν στα ίσα με τον πόνο που τους προκάλεσαν οι κακοποιητές…

Αυτό το αεράκι ελευθερίας, αυτές οι καταγγελίες δεν πρέπει να μείνουν αποκλειστικά σε αυτούς τους χώρους. Θα πρέπει να απλωθεί παντού. Στις γειτονιές μας, στις δουλειές μας, στα σπίτια μας…

Αυτή η αίσθηση ελευθερίας, το σπάσιμο του φόβου, πρέπει να ανοίξει ακόμη περισσότερο τους ασκούς του Αιόλου, δίνοντας θάρρος σε όλους/όλες όσους το έχουν ανάγκη.

Τα φαινόμενα κακοποίησης στους χώρους εργασίας είναι το καλά κρυμμένο μυστικό για χιλιάδες εργαζόμενους/εργαζόμενες. Τα περιστατικά που αναδεικνύονται, με αφετηρία την καταγγελία Μπεκατώρου, αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου.

Ειδικά, η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί σχεδόν ταμπού και πολύ δύσκολα υπάρχουν καταγγελίες. Όταν επικρέμαται ο ανελέητος κίνδυνος της ανεργίας, πολλά στόματα σιωπούν ερμητικά.

 

Θα μιλήσουν οι:

Καλλιόπη Λυκοβαρδή - Βοηθός Συνήγορος για την Ίση μεταχείριση

Γιώργος Κουμπούρας - Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

Παρεμβαίνουν:

Ελένη Νικολάκη - Εργαζόμενη στον επισιτισμό,

Δήμητρα Σιαηλή - Μέλος συλλογικότητας Ριστάρτ, Σωματείο Μισθωτών

Εργαζόμενη από τον κλάδο Πολιτισμού

Επιθεωρητές/-τριες Εργασίας