Forum για την πόλη

Παπάγου Χολαργού

Κάλεσμα σε διαμαρτυρία ενάντια στο εκλογικό νομοσχέδιο Βορίδη

01/06/2021
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2021 21:44


Αύριο Τρίτη 1η Ιουνίου εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου: «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/dailyplan

Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο προωθεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, εισάγοντας ένα πλέγμα διατάξεων που, στο όνομα του εφευρήματος της «κυβερνησιμότητας», παραβιάζουν βασικές αρχές του Συντάγματος και νοθεύουν την έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι ένα προσωποκεντρικό, συγκεντρωτικό, απόλυτα ελεγχόμενο και αυταρχικό μοντέλο διοίκησης στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη» και όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων με την Ε.Ε., που θέλουν τους Δήμους, να λειτουργούν με ΣΔΙΤ, συρρικνωμένες και ανταποδοτικές υπηρεσίες, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και παραχώρηση δημόσιων χώρων σε επενδυτές και εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ανακοίνωση κάλεσμα συμμετοχής στη διαμαρτυρία που διοργανώνουν δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις απ’ όλη την Ελλάδα αύριο Τρίτη 1η Ιουνίου στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ., εξέδωσαν έξι (6) δημοτικά σχήματα της Αττικής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

 

Από τη συρρίκνωση στην κατάργηση της αυτοδιοίκησης

Να μην περάσει το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε συνέχεια του «επιτελικού  κράτους», η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, μέσω του νομοσχεδίου που θα τεθεί προς ψήφιση την Τρίτη 1/6, σχεδιάζουν «περιφέρειες με στρατηγικό ρόλο» και «επιτελικούς δήμους» που θα στηρίζουν και θα επιβλέπουν το έργο των ιδιωτών-εργολάβων και θα επιβάλλουν τέλη και επιπλέον φόρους στους δημότες.

Το νομοσχέδιο έρχεται για να διευκολύνει την εφαρμογή τριών βασικών στρατηγικών κατευθύνσεων που έχουν προωθήσει από κοινού όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ):

  1. την επιχειρηματικότητα των Δήμων, ιδρύοντας αναπτυξιακές εταιρείες Α.Ε., ξεπουλώντας ελεύθερους χώρους, αλλοιώνοντας το περιβάλλον σε όφελος επιχειρηματικών funds
  2. την ενίσχυση και διεύρυνση της ανταποδοτικότητας με συνέπεια να έχουμε Δήμους διαφορετικών κατηγοριών, αλλά κυρίως πολίτες πολλαπλών ταχυτήτων. Δηλαδή αν μια φορά πλήρωνε ο πολίτης στη κεντρική εξουσία και άλλη μια στην τοπική αυτοδιοίκηση, τώρα θα πληρώνει επιπλέον για υπηρεσίες που θα του παρέχονται ανταποδοτικά και θα είναι διαφορετικές από Δήμο σε Δήμο
  3. την οικονομική επιτροπεία της τοπικής αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) με μείωση της χρηματοδότησης, ενώ αυξάνονται οι αρμοδιότητες και με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στη μνημονιακή πραγματικότητα, θέτοντας σαφή και αδιαπραγμάτευτα όρια εις βάρος των πολλών, των πολιτών.

Για να επιταχυνθούν όλα τα παραπάνω χρειάζεται και το ανάλογο εκλογικό σύστημα. Επιδιώκουν Δήμους και Περιφέρειες πιο συγκεντρωτικούς, πιο επιτελικούς, πιο αυταρχικούς.

Αυτό που αλλάζει είναι:

  • Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες να εκλέγονται ακόμα και με 43% και να παίρνουν τα 3/5 των εδρών!
  • Την ίδια στιγμή δυσχεραίνει τη συμμετοχή πολιτών ως υποψηφίων αυξάνοντας τα παράβολα πάνω από 50%.
  • Ο νόμος γίνεται ακόμα σκληρότερος και άδικος, για δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις που εκπροσωπούνται σήμερα με το ισχύον εκλογικό σύστημα, θέτοντας το όριο του 3% για την εκλογή συμβούλων.
  • Με τη μείωση των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και την μετάθεση κρίσιμων αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στις επιτροπές του δήμου που ελέγχονται πλήρως από τους δημάρχους, μειώνεται η δυνατότητα εκπροσώπησης πολλών κοινωνικών ομάδων και επιδιώκουν Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια αποστειρωμένα, που να μη συζητάνε τι απασχολεί τους πολλούς και το κυριότερο χωρίς τη συμμετοχή και την παρέμβαση των ενεργών πολιτών.
  • Με την κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης των δημοτικών κοινοτήτων και της δυνατότητας αυτόνομων συνδυασμών που συμμετέχουν μόνο σε αυτές, επιδιώκουν τον πλήρη έλεγχο από τα κόμματα και τους μεγάλους συνδυασμούς των κοινοτικών συμβούλων, μειώνοντας και στο κοινοτικό επίπεδο τη δυνατότητα αυτόνομης έκφρασης πολιτών και τοπικών συλλογικοτήτων.

Απαιτούμε:

  • Την απόσυρση του σχεδίου νόμου.
  • Την άμεση ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους.
  • Την επιστροφή των παρακρατηθέντων που σε βάθος δεκαετίας ξεπερνάνε τα 25 δισ.
  • Την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους.

Αγωνιζόμαστε για την πιο πλατιά δημοκρατική και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, για δημοτικές και περιφερειακές αρχές που να υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, με τοπικά δημοψηφίσματα με δεσμευτικό και όχι συμβουλευτικό χαρακτήρα ή μέχρι εκεί που το επιτρέπουν οι δανειστές. 

Το εκλογικό σύστημα που μπορεί να ανταποκριθεί στα παραπάνω, είναι μια ολοκληρωμένη - και όχι κολοβή - απλή αναλογική, χωρίς προσωποκεντρικό χαρακτήρα, με εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών εμμέσως από τα συμβούλια, με κεντρικό και αποφασιστικό χαρακτήρα των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων στη διοίκηση των ΟΤΑ.

Από την πλευρά μας, καλούμε τους πολίτες και όλες τις παρατάξεις να σταθούν απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο.

Καλούμε σε συμμετοχή στην κινητοποίηση την Τρίτη 1/6 στις 7μμ στο Σύνταγμα ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου!

Ανυπότακτη Αθήνα
«Ανυπότακτος Κορυδαλλός» Ριζοσπαστική Προοδευτική
Δημοτική Κίνηση
Ασυμβίβαστο Ίλιον
Δίκτυο Πολιτών Χολαργού-Παπάγου
Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη
«Κόντρα στο Ρεύμα» Κίνηση Πολιτών Νίκαιας Ρέντη