Forum για την πόλη

Παπάγου Χολαργού

Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία

11/02/2023
Τελευταία ενημέρωση: 10/02/2023 20:20


Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα μετατρέπει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που θα διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση, τη λειτουργία των οποίων πληρώνουμε όλοι μας.

Τα Διοικητικά Συμβούλια θα διαχειρίζονται την πολιτιστική κληρονομιά των Μουσείων με εμπορευματική λογική, με στόχο το οικονομικό κέρδος, την αύξηση εισιτηρίων, την κατάργηση κάθε δωρεάν παροχής για το κοινό, ενώ θα έχουν την αρμοδιότητα να ιδρύουν παραρτήματα στο εξωτερικό, εξάγοντας μόνιμα αρχαιότητες από την Ελλάδα.

Η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Μουσεία αντιστέκονται. Ήρθε η σειρά των πολιτών να αντιδράσουν!

Τα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία δεν χρειάζονται «ημέτερους» που θα τα απομυζούν. Χρειάζονται τόνωση του δημόσιου χαρακτήρα, πραγματική ενίσχυσή τους με οικονομικούς πόρους και μόνιμο προσωπικό, για να επεκτείνουν το επιστημονικό, μορφωτικό, παιδευτικό και ψυχαγωγικό έργο και να το προσφέρουν ισότιμα σε όλους τους πολίτες.

Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η κοινή μας περιουσία, δεν την παραχωρούμε στους «εκλεκτούς» της εκάστοτε κυβέρνησης.

Τα δημόσια Μουσεία ανήκουν σε όλους μας.

Ζητάμε να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα δημόσια Μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια.

Την Κυριακή 12/02/2023 τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) μαζί με άλλους εργαζόμενους των Μουσείων θα ενημερώνουν το κοινό για τις επιπτώσεις του σχεδίου νόμου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και στο Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο η Έκκληση του ΣΕΑ προς τους βουλευτές να Μην επιτρέψουν την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 100 και πλέον χρόνια!

https://www.sea.org.gr/details.php?id=1324

Στον ακόλουθο σύνδεσμο το νέο σποτ της καμπάνιας "Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια Μουσεία":

Προσεχώς σε κάποιο αρχαιολογικό μουσείο...

https://www.youtube.com/watch?v=-RnsLBOloQ0

Εδώ συγκεντρώνουμε υπογραφές (ξεπέρασαν ήδη τις 6.000):

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/elleniko_koinoboulio_uperaspizomaste_ta_demosia_arkhaiologika_mouseia_we_stand_with_greek_state_museums/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-1667960-uperaspizomaste_ta_demosia_arkhaiologika_mouseia_we_stand_with_greek_state_museums&utm_term=CgBptb%2Bel&fbclid=IwAR0oiF_qdgTcpZwKgILyIPFlHtxjXRCRgUJ_m53kjjoaASS9eSfgkJXJtZ8