Forum για την πόλη

Παπάγου Χολαργού

Κραυγή διαμαρτυρίας την «Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων»

16/10/2018
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2018 09:19


Της Λόλας Σκαλτσά

Όταν φτάνει μία συμπολίτισσά μας να στείλει επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο και το ύφος της επιστολής φανερώνει το μέγεθος της απελπισίας της, τότε ο Δήμος δεν έχει άλλα περιθώρια, από το να σκύψει πάνω στο πρόβλημά της που, δυστυχώς, δεν είναι μόνο δικό της. Η κυρία Ηλιοπούλου θέλησε να μοιραστεί ένα σημαντικό θέμα που την έχει συγκλονίσει, όπως ο άγριος θάνατος οικόσιτων και αδέσποτων τετράποδων που ζούσαν στον περίβολο της πολυκατοικίας της και τα οποία φρόντιζε η ίδια και ενδεχομένως και άλλοι κάτοικοι της περιοχής (πολυκατοικία πλησίον του υπουργείου Μεταφορών). Ο βίαιος θάνατος των συγκεκριμένων ζώων που αναφέρει η κυρία Ηλιοπούλου ήταν αποτέλεσμα της κακόβουλης πράξης  που συναντάμε πολύ συχνά - και όχι μόνο στη συγκεκριμένη γειτονιά. Για να το πούμε στην καθομιλουμένη, ο θάνατος προκλήθηκε από τις λεγόμενες φόλες. Παρ’ ό,τι ο νόμος περί κακοποίησης ζώων είναι σαφής, εντούτοις ακόμα υπάρχουν παρόμοιες νοοτροπίες εξόντωσης ζώων που δεν εμπεριέχουν καμιά λογική και βεβαίως κανένα συναίσθημα. Το πώς θα μπορούσε ο Δήμος να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει πάρει διαστάσεις πλέον, είναι να τοποθετήσει τις πινακίδες που αναφέρει η κυρία Ηλιοπούλου στην επιστολή της και με την οποία προειδοποιεί/ενημερώνει τους επίδοξους δολοφόνους -θα μου επιτρέψετε- με την ισχύ του νόμου περί κακοποίησης ζώων - Ν.4039/12, άρθρο 16.

Παρόμοια περιστατικά συναντάμε συχνά και σε πολλές περιοχές - όχι μόνο στην Αθήνα. Η βασική έλλειψη παιδείας είναι ο πρώτος λόγος που οδηγεί το χέρι ανόητων ατόμων να δρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, να δηλητηριάζουν ανυπεράσπιστα ζώα αφενός και αφετέρου η μη μέριμνα της πολιτείας/κοινοτήτων να περιορίζουν τον αριθμό των αδέσποτων με τις απαραίτητες στειρώσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρόγραμμα στο Δήμο μας που αφορά τη δωρεάν περίθαλψη και στείρωση ζώων μόνο που φαίνεται πως δεν είναι αρκετό για να καλύψει όλες τις ανάγκες. Θα πρέπει ο Δήμος να ξαναδεί το θέμα πιο σοβαρά και επισταμένα.
Συνυπογράφουμε την τοποθέτηση των πινακίδων που αναφέρει η κυρία Ηλιοπούλου στην επιστολή της, αλλά προτείνουμε και ενημέρωση στα σχολεία μας. Γιατί από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα αλλά και η λύση του. Ενημέρωση από ειδικούς περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων, μοίρασμα φυλλαδίων για τη συμπεριφορά μας προς τα ζώα συντροφιάς, τη σημασία τους στη ζωή μας και το πώς συμβάλλουν στον πολιτισμό και τι μπορούμε να κάνουμε όταν βλέπουμε κάποιον να προκαλεί βλάβη σε ένα ζωάκι. Ο νόμος είναι σαφής και ενεργός και δεν πρέπει να διστάζουμε να καταγγείλουμε το γεγονός και να επιμείνουμε για την εφαρμογή του.

Η αδιαφορία σε κάθε είδους έγκλημα σημαίνει συνενοχή!


pdf Η επιστολή της κας Ηλιοπούλου (191,76 KB)